Minner fra 1975 - Helgetur til Træna med MS Helgeland fre 4. til søn 6.juli 1975

Minner fra 1975

Utdrag fra Øystein Hallre’s dagbok. Han var medisinstudent og hadde sommerjobb på Sandnessjøen sykehus 4 uker denne sommeren.

Træna 5.juli 1975.

”I skrivende stund ligger jeg sammen med fire andre studenter i skuret på folkeskolen på Træna. Træna er en øygruppe som med noen steile fjelltopper stikker trolsk og mystisk opp av havet helt ytterst på Helgelandskysten. Jeg kom hit med lokalbåten MS Helgeland kl 02:00. Jeg har nå fri denne helgen og bestemte meg 1 time før båten skulle gå for å ta denne turen. Jeg pakket sekken med nødvendig utstyr i en fart og kom om bord rett før båten la ut fra Sandnessjøen kl 16:45

Det var mange som reiste med lokalen denne fredags ettermiddagen. Mange skal hjem til helgen, og mange begynte sommerferien …#147; skjønt ”sommer”!? Det har ikke vært annet enn regn , kulde og vind siden mai, mens det sydpå har vært en meget varm og fin sommer. Det hersker en svært forarget og fortvilet tone blant befolkningen over denne skjeve og urettferdige værfordelingen. Ja, om en brun Osloborger stakk frem nesa si her oppe nå, ville han muligens blitt lynsjet.

I salongen om bord var det stappa fullt. Her satt voksne med barn på fanget, eldre øyværinger og pilsdrikkende ungdom i livlig prat om løst og fast. Ved et bord var det tre-fire 35-åringer som var en smule bedugget. De ble overbærende ignorert av de andre reisende. Jeg kom i snakk med en sykepleier Sigmund og en hjelpepleier frk.Moflag som begge jobber på Sandnessjøen Sykehus og som begge bor på øyene ut mot Træna. De fortalte mye artig og interessant om livet langs denne vakre kysten.

For vakker og betagende er den med høye, steile fjell som stikker opp av havet og enten heter ”-mannen” eller ”-berget”. Foten av fjellet består ofte av en flat gressbevokst slette hvor det her og der finnes husklynger. Folk lever av fisken og noe få av jorda. ”Sku’ fesken oss feile, hva hadde vi da at føre i båter til Bergen herfra?” skrev Petter Dass i ”Nordlands Trompet”.

Lokalen gikk innom mange steder som Nesna, Onøy, Lurøy, Lovunden og Sleneset. På alle kaiene møtte ungdom opp for å se på. Reisende gikk av og på, last ble losset og lastet. Jeg tente meg hver gang en pipe og betraktet med følelsen av lun hygge og trivsel det hele. Et sted - på Lurøy …Stokkvågen; stormet ungdommer i land med favnene fulle av langpils. På kaia stod en flokk usikre, bråkjekke, nyfikne ungdommer og tok imot dem. Flaskene ble åpnet og sendt på omgang. Det ble drukket over en lav sko for åpen scene. Det var bedrøvelig å se at de ikke hadde annet å bruke tid og penger til. På Sleneset hadde mange derimot lette motorsykler som krevde deres hele fritid og lommebok. Det er i hvert fall litt bedre.

Et annet sted la båten inntil kaia hvor 3 fiskere var og tok en pause i arbeidet med å sløye dagens fangst og legge den på is i skuret. Jeg gikk ned i lugaren jeg hadde skaffet meg og hvilte de siste 2 timene før vi nådde Træna. Det sjøet litt og bråkte fælt fra motoren, men det var godt å strekke seg. Turens utgifter: Frukt, aviser og lignende: kr 25.-, billett med lugar kr 45.-, 4 smørbrød kr 20,50 og ½ Pils kr 6,50.”

Øystein Hallre Adr: Loveien 29, 3514 Hønefoss, tlf: 321-33056 el 478-33056

bilder fra 1975

bilder fra 1975

bilder fra 1975

bilder fra 1975

bilder fra 1975

bilder fra 1975

Gå tilbake fra Minner fra 1975 til Hovedsiden