Tsarens vannveier

Tsarens vannveier

Russland er kanskje ikke det første landet man tenker på når det gjelder cruiseferie – landet, som er kjent for sin brutale fortid og sitt kalde klima blir ofte ansett som å være forbeholdt folk som er spesielt interessert i politikk eller historie, og ikke som en destinasjon for dem som ønsker å slappe av og nyte ferien. Overraskelsen er nok dermed stor for mange når de ankommer landet og innser at det faktisk er et ganske så varmt og vennlig sted – så lenge man drar dit om sommeren, naturligvis. Russland er annerledes nok fra Vest-Europa til å være et spennende reisemål, men ikke så annerledes at man behøver å frykte noe voldsomt kultursjokk. Alt i alt, opplever de aller fleste som drar på cruiseferie i Russland det som en behagelig og interessant opplevelse. Dette er turen for deg som kanskje er lei av “trygge” valg som Italia og områdene rundt Middelhavet, og som ønsker seg en annerledes ferie der en kan komme til å oppleve at ens syn på verden blir utfordret. En ting som gjør en cruiseferie til Russland annerledes enn en typisk ferie, er at man her får oppleve flere forskjellige sider i landet – mens turister i Russland vanligvis kun besøker Moskva og Sankt-Petersburg, vil du som cruiseturist få se steder som selv de fleste russere ikke har noe særlig forhold til. Det er nemlig ingen stor hemmelighet i Russland om at Moskva og Sankt-Petersburg ikke representerer landet som helhet – disse to storbymetropolene er mye mer velstående og mer vestlige enn det som er tilfelle med de aller fleste andre stedene i landet, og dersom man kun besøker landets to største byer kan man risikere å sitte igjen med et misvisende inntrykk av hvordan landet egentlig er. Cruiset vi skal beskrive her går over 13 dager og inkluderer naturligvis både Moskva og Sankt-Petersburg, men som du vil se, har vi også inkludert en rekke mindre kjente steder, som Uglitsj, Jaroslavl, Kuzino, Kisji og Mandrogij.

Elvecruiset gjennom Russland begynner i den russiske hovedstaden, Moskva. Du er nødt til å komme deg hit for egen maskin, men dette pleier som regel ikke å være noe problem, ettersom Moskva har svært mange internasjonale flyforbindelser – inkludert en rekke daglige flyvninger til Oslo. Den første dagen bruker man til å gå ombord i skipet og å slå seg til rette, og man vil ha litt tid til å slappe av før middag. Den andre dagen begynner med en tidlig lunsj før man får en rundvisning i byen som varer i en halv dag. Her får du se kjente landemerker som Bolsjoj Teateret og den Røde Plass. Her finner man blant annet Vasilijkatedralen og GUM-kjøpesenteret, og du vil få anledningen til å benytte byens ikoniske t-banesystem, samt til å få med deg en fremvisning av ekte russisk folkemusikk. Også den tredje dagen benyttes i Moskva, og man vil nå ha anledningen til å besøke de resterende av byens attraksjoner. Hvorfor ikke stikke innom Tretjakov-galleriet  eller det jødiske museet? Den fjerde dagen kan man bruke til å slappe av i en av byens mange parker eller å ta et canalcruise. Neste dag er det duket for å forlate den russiske hovedstaden, og å reise til den lille, provinsielle byen Uglitsj. Her kan man blant annet se landsbyens egen kreml, samt besøke kirken som ble bygget på stedet der Ivan den Grusomme sin sønn angivelig skal ha blitt drept på mystisk vis. Enkeltet vil også få anledningen til å bli invitert hjem på te til en russisk familie, noe mange vil oppleve som et høydepunkt. Neste dag reiser man videre til Jaroslavl, som er en annen gammel by fylt med kirker og monumenter. Dagen etter ankommer man Kuzino, som er en typisk russisk landsby. Her er det ikke så altfor mye å gjøre, annet enn å besøke forskjellige kirker, samt en barneskole. Den neste dagen brukes til å reise til den unike landsbyen Kisji, som ligger på en øy, før man dagen etter ankommer Mandrogij. Her kan man blant annet besøke en tradisjonell russisk banja.

 

Etter fem dager i diverse landsbyer, ankommer man endelig Sankt-Petersburg – Russlands andre største by og en av de største byene i Europa. Innen denne tid vil nok de fleste føle seg uthvilte og klare for et nytt strøk eventyr. Den første dagen i storbyen benyttes til å innta en stor frokost, før man besøker det legendariske vinterpalasset. Etter dette spiser man middag på skipet, for så å dra inn igjen i byen for å nyte en fremvisning av ekte russisk ballett. De resterende tre dagene av cruiset tilbringes også i Sankt-Petersburg, og man vil blant annet få anledning til å besøke sommerpalasset og de andre museene byen har å by på. Det aller beste med Russlands “andre hovedstad” er imidlertid simpelthen å gå rundt i gatene og nyte arkitekturen.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.